Helló Pakisztán!

Helló Pakisztán!

Prince MEGAHIT avagy a szaúdi herceg látogatása

2019. február 25. - pearly05

Múlt hétvégén Iszlámábádba látogatott a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman, akit a sajtó csak lazán MBS-ként szokott emlegetni.

Önmagában az, hogy egy politikai vezető meglátogat egy másik államot, még nem akkora nagy szám. Azonban esetünkben nem akármilyen látogatásról és ennek megfelelő mértékű vendégszeretetről volt szó.

Pakisztánban a folyó fizetési mérleg hiánya 10 milliárd dollár körül van. Próbáltam pontos számot keresni Nektek, de mindenki más számot ír, a 10 milliárd a nagyságrendet jól érzékelteti. A nyáron megválasztott kormány, Imran Khan vezetésével pedig mindent elkövet, hogy valahogy pénzhez juttassák Pakisztánt. Tárgyaltak a kínaiakkal, és erről nem nagyon lehet tudni miben állapodtak meg. Itt volt Abu Dhabi koronahercege, akivel 3 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagról egyeztettek. És végül megérkezett a szaúdi herceg.

Az a szaúdi herceg, akinek nemzetközi renoméja erősen lecsökkent a jemeni háború és Dzsmál Hasogdzsi (Jamal Khashoggi) isztanbuli szaúdi nagykövetségen történt meggyilkolása óta. A nemzetközi sajtó szerint a pakisztáni (és az azt követő kínai és indiai) látogatások a herceg nemzetközi hírnevének helyreállítását hivatottak szolgálni (charm offinsive).

A másik fontos összefonódási pont a két ország között, a hadsereg. A szaúdiaknak van pénzük, de nem olyan erős a hadseregük. A pakisztániaknak nincs pénzük, de van egy nagyon erős hadseregük. Pakisztán pedig hol hivatalosan, hol nem hivatalosan, de katonailag támogatja Szaúd Arábiát. 

Már hetekkel korábban mindenki a látogatásról és annak előkészületeiről beszélt. MBS két napos vizitjére ugyanis több mint 1500 emberrel érkezett. Jó-jó, tovább ment Indiába és Kínába is, ez így már mindenképpen indokolja az 1500 főt. A látogatásra 300 Toyota Landcruiser Prado gépkocsit béreltek és a város ötcsillagos hoteleinek (2db) gyakorlatilag minden szobáját lefoglalták. Az "átlagos" vendégeket kitették a szállodából. Állítólag 3000 galambot röptettek fel, amikor a herceg megérkezett.

A herceget a miniszterelnök házában szállásolták el. Természetesen magával hozta kedvenc bútorait és kondigépeit, melyeket több konténerben szállítottak ide a látogatásra. Én mindig mondom a férjemnek, hogy nem pakolok sokat a nyaralásra, most legalább lesz hivatkozási alapom. Tessék, a dohányzóasztalt otthonhagytam!

A várost és a légteret gyakorlatilag lezárták, a látogatás idejére. A légiforgalmat Lahore-ba irányították a látogatás idejére. A koronaherceg szombaton érkezett volna és vasárnapig maradt. De megtévesztés végett az utolsó pillanatban egy nappal eltolták a látogatását. Mi sem természetesebb ilyenkor, hétfőn helyi munkaszüneti napot hirdettek Iszlámábádban. A gyerekeimnek nem volt suli, a férjemnek nem kellett dolgozni menni. Szombaton, kerülve a hercegi útvonalakat, elindultunk a Margallára (Iszlámábád melletti hegyekbe) kirándulni a barátainkkal. Csakhogy, ezt sem bízták a véletlenre, a Margallára vezető összes kirándulóutat lezárták, mindenhonnan visszafordítottak minket. A várost teleplakátolták a herceg fényképével, aki Pakisztán legnagyobb barátja. A kép az egyik helyi cukrászdában készült:

51756938_2625639917453059_270541128141373440_n.jpg

Állítólag a látogatás alkalmával a herceget egy aranyozott fegyverrel lepték meg a pakisztániak. Én ezt csak és kizárólag nem teljesen megbízható nemzetközi hírportálokon láttam, így nem vagyok biztos az ajándék valódiságában, de íme a kép:

mbs-pakistan-gold-gun-exlarge-169.jpeg

 

Amikor az első részletek kiderültek az irdatlan számú kísérőről és az előkészületekről, kétségbeesve horkantam fel a kocsiban az egyik helyinek: "Mennyibe fog ez Nektek kerülni?" Mire azt válaszolta nekem a helyi, hogy természetesen az utazás minden költségét a herceg állja. Tudja, hogy Pakisztán nehéz helyzetben van, nem akarja, hogy még rosszabb helyzetbe kerüljön a látogatás költségei által. Majd a végén hozzátette: "Mi csak a biztonságáról gondoskodunk." Jaja, "csak" a biztonságáról, meg a munkaszüneti nap miatt kiesett GDP, meg a város lezárása, meg a minden.

Mindenkit megnyugtatok, a herceg jól érezte magát. Imran Khan azt kérte tőle, hogy a Szaúd Arábiában dolgozó 2,5 millió (!) pakisztánit tekintse sajátjának. Mire MBS azt válaszolta, gondoljanak rá úgy, mint Pakisztán nagykövetére Szaúd Arábiában. 

 52582590_2626126040737780_2103021845904097280_n.jpg

A pakisztáni oldalt tökéletesen meg lehet érteni, hiszen pénz vártak a hercegtől, így mindenképpen szerették volna, ha MBS jól érzi magát. MBS jól érezte magát. Jelezte, hogy szabadon enged 2000 pakisztánit, akik szaúdi börtönökben raboskodnak. Ezen a ponton azért európaiként felkaptam a fejem: most 2000 ártatlanul bebörtönzött pakisztániról vagy 2000 bűnözőről van szó? 

20 milliárdos csomagban állapodtak meg a herceggel, ennek tartalmáról nem lehet sokat tudni, annyit, hogy 8 egyes források szerint 10 milliárd dollárt fektetnek be a szaúdiak egy olajfinomítóba. És akkor most újra felteszem azt az bizonyos kérdést: "mibe fog ez Pakisztánnak kerülni?" vagyis "mit ígért Pakisztán cserébe?".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellopakisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr6814644971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.26. 14:02:48

Amikor két muszlim széles mosollyal egymást dicséri, biztos lehetsz abban, két megrögzött egymást irigykedve utáló hazudozóról lehet szó. Mivel már így is túl sokat árultam el a valóságról (amit nagyon nem szeretnek), inkább nem is folytatom.

xclusiv 2019.02.27. 00:20:48

Az MBS "becenevet" maga a herceg találta ki, pontosabban a neki dolgozó PR-osok. Ezzel akarta mutatni, hogy ő mennyire haladó, mennyire technokrata, mennyire modern, stb. Csak aztán kisebb részben a jemeni események, nagyobb részben Khashoggi meggyilkolása miatt kb. pária lett nyugaton. Ezért is megy kelet felé, az 1500 fős siserehad pedig csak sima nagyzolás, a tizedére sincs szükség valójában.

Amúgy a pletykák szerint a paki atomprogramot kb. egészében a szaudiak finanszírozták, és nem önzetlenül. Vagyis ha Irán megcsinálja a saját nukipukiját, akkor kb. másnapra atomhatalom lesznek ők is. Ami elrettentés szempontjából nyilván jó, de hogy bevetni milyen eséllyen tudnák... Az alapján, amit a top amerikai hardware-rel összeszerencsétlenkednek Jemenben, hát minimum kétséges.
De a lényeg az, hogy a szaudiak nem hagyhatják bedőlni Pakisztánt.

Jasber G 2019.02.27. 09:54:41

Nagyon várom a következő posztot most hogy így fokozódik a helyzet...

Ennek a látogatásnak inkább pr értéke lehet, inkább arculat javítás és a kínai nyomulás ellensúlyozására tett próbálkozás, mostanában nem sok pocsékolandó pénzük van a pala olaj betett nekik

xclusiv, Iránban fatwah van kimondva a tömegpusztító fegyverekre így az atomra is, ráadásul a stuxnet előtt is bőven messze voltak a fegyverhez szükséges dúsítástól.... aztán ki tudja mi az igazság, mindenesetre 79 óta elég következetesen tolják az ajatollahok .
süti beállítások módosítása