Helló Pakisztán!

Helló Pakisztán!

Sportdiplomácia

2019. november 11. - pearly05

Mielőtt nekimennénk a hegyeknek, van egy téma, ami mostanában történt és szerintem nagyon izgalmas.

Az edző

Teniszezni a második kislányom születése után kezdtem és gyorsan kiderült, hogy Wimbledonban valószínűleg nem léphetek pályára sem, de a lelkesedésem azóta is töretlen maradt. Pakisztánban gyorsan találtam pályát, eleinte az egyik labdaszedővel ("ball boy") játszottam, de valamikor pakisztáni kalandunk elején összefutottam a jelenlegi edzőmmel, Hameed-ul-Haq-al, aki adott nekem egy névjegykártyát. Meg se néztem, de sajnos a ball boy-ok neveit nagyon nehezen tudtam megjegyezni, ezért amikor az újonnan érkezők kértek tőlem teniszedző elérhetőséget, előszedtem a névjegyet, azon volt név is, telefonszám is, átlőttem. Gyorsan kiderült, hogy szuper az edző és pár fokkal jobban oktat mint a ball boy (mondjuk feltűnhetett volna arról, hogy a névjegykártyán szerepelt a "Davis Cup player" és a "Davis Cup coach" is). Januárban váltottam és azóta már tényleg mindenkinek őt ajánlom. 

Az edző Pakisztán első számú játékosa volt éveken keresztül. Majd az ország válogatott csapatát készítette fel Davis Cup mérkőzésekre. Már visszavonult és külföldieket oktat főként. Nagyon nagy celeb, hiszen ő volt az utolsó nagy teniszjátékos, aki nemzetközi sikereket ért el. Sokat nyilatkozik tv-ben, rádióban. Mindenki ismeri és (nagyjából) mindenki szereti.

Ami a szívén az a száján, általában a nyilvánosságot választja, ha el akar érni valamit és kíméletlenül nekimegy a helyi teniszszövetség korrupt bürokratáinak. Emiatt a bürokraták korruptabb része nem kedveli, a teniszedzők és a játékosok viszont annál inkább, mert kiáll értük a létező összes fórumon. Nagyon sokat követel, de tényleg úgy érzi az ember mellette, hogy fejlődik. (Wimbledon így sem fog összejönni.)

Hameed a pályán régen

img-20191108-wa0000.jpg

Hameed edzőként

img-20191107-wa0009.jpg

Nemzeti sport

Pakisztánban sokáig nemzeti sport volt a tenisz, mára már eléggé lezüllött a sportág, nem lehet belőle megélni, és a nemzeti válogatott játékosok néha lehetetlen körülmények között készülnek a tornákra (ball boy nincs, volt rá példa, hogy hálót sem találtak a pályán, az meg, hogy a pálya körül kerítéssel tartsák benn a labdákat, már fel sem merült). A versenyeken elért eredmények után a játékosok állítólag nem látnak semmi pénzt vagy legalábbis nem sok jut el hozzájuk.

India vs Pakisztán

Idén úgy volt, hogy szeptember 14. és 16. között a Davis kupa keretein belül India csapata Pakisztánnal játszott volna Iszlámábádban. Nagyon készültünk mi is, ez óriási dolog lett volna. 1964-ben játszottak utoljára Indiával pakisztáni területen.

Júliusban megjelent a nemzetközi tenisz szövetség diplomata különítménye, hogy ellenőrizzék, a helyszín biztonságos-e a játékosok számára. A vizsgálat eredménye pozitív volt és a nemzetközi tenisz szövetség áldását adta a játékra. Aztán jött a sportdiplomácia.

Először csak annyi történt, hogy India nem adta le a játékosok nevét, akik jöttek volna rangadóra és megindult a sportdiplomáciai lobbi, hogy tegyék át a helyszínt máshova, mert ugye az indiai játékosok nem igazán mernek belépni Pakisztán területére. 

Az ilyen típusú játékoknál nagyon szigorúak a szabályok és meccset áttenni másik országba csak meghatározott indokok esetén lehet, például természeti katasztrófa, háború, politikai zavargások vagy terrorizmus veszély esetén. Ugye Pakisztánról beszélünk, a fenti indokok bármelyike megállná a helyét Pakisztán média hírneve alapján. 

India azzal érvelt, hogy Kasmír autonómiájának indiai oldalon történt megszüntetése miatt zavargások lehetnek Pakisztánban. Nyilván megerősödött az India ellenes propaganda, Iszlámábádot teleszórták "Adolf Modi" plakátokkal és - gondolom - az indiai játékosok biztosítási díja kicsit költségesnek bizonyulna egy pakisztáni rangadó esetén. Végül az indiai lobbi elérte, hogy a játszmát elhalasztották novemberre. 

Az edző bedobja magát

Pakisztán csalódottan vette tudomásul a helyzetet. Félő volt, hogy ez csak a lobbi első lépése és át fogják tenni a játékot máshova. Így mindannyian elestünk volna a lehetőségtől, hogy egy izgalmas India Pakisztán Davis kupa meccset láthassunk. 

A pakisztáni csapat gyengébb mint az indiai, akárhol is tartják, nem sok esélyük van. Ahhoz azonban, hogy kikapjanak, Indiának el kell jönnie játszani. És ha nem jönnek, akkor viszont bírsággal sújtják őket, továbbá a játékosok pár évig nem játszhatnak további meccseken és Pakisztán automatikusan nyer.  

Az edzőm azonnal aktivizálta magát. Hétről hétre jelentek meg újabb és újabb cikkek vele. Először azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szövetségnek nem igazán van jogalapja arra, hogy áttegye semleges területre a játékokat. Attól, hogy Pakisztánnak nincs jó híre a világban, egyesével vizsgálva az indokokat, szeptemberi állapot szerint nem volt igazi jogalap arra, hogy áttegyék a meccset máshova.

Amikor látta, hogy ez még kevés, akkor nekiment a helyi szövetségnek és a gyenge sportdiplomáciának, amit Pakisztán folytat. Végül név szerint nevezte meg azokat a különböző szövetségeken keresztül, akik barátaikon (szintén néven nevezve) keresztüli befolyásolással el tudnák érni, hogy Pakisztánnak kedvező döntés szülessen. Ezen kívül a háttérben röpködtek az e-mailek, folytak a tárgyalások, hogy mit lehetne tenni a különböző szcenáriókban. Tényleg mindent beleadott, hogy láthassunk egy jó meccset. 

Végül pedig sikerült elérni, hogy a nemzetközi teniszszövetség kiírta a játékokat november végére.

Happy end? Nem.  

És elérkeztünk napjainkhoz. Néha olyan érzésem van, hogy Magyarország és Pakisztán eseményei tragikusan hasonlóan végződnek. :)

Pakisztánban kormányellenes tüntetés van, az ellenzéki pártok támogatásával a Jamiat Ulema-i-Islam-Fazal (JUI-F) nevű párt (nyugi otthon nem fogom kikérdezni) vezetésével Karachiból indult egy menet, mely múlt hét csütörtökre elérte a fővárost. Iszlámábádban azóta elég nagy a káosz. Iskolák bezártak, aztán kinyitottak. Az utakat konténerekkel torlaszolják el, közlekedési káosz van a városban és a reptérről bevezető utat a város felöli részen ellepték a tüntetők. A tüntetők vezetője, Maulana Fazl, avagy gúnynevén Mr. Diesel (valami olyasmi van mögötte, hogy olajfinomítót üzemeltetési jogát kapta meg az előző kormányok alatt szervezett menetelései során és vezetésével olajat csempésztek Afganisztánba, nem tudom igaz-e, de sokan a környezetemben így emlegetik). Imran Khan miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követeli. Imran Khan viszont nem mond le. Mr Diesel meg odaáll és azt mondja: De mondjon le. De nem mond le. De mondjon le. És akkor itt elakadt a lemez, áll a bál Iszlámábádban. (Nyilván folynak tárgyalások a háttérben és az egész színjáték csak látszat.) Bár a tüntetők főleg iszlamista pártokból kerülnek ki, elég békés a menet, attrocitásokról egyelőre nem lehet hallani. 

És ez viszont már tökéletes indok volt arra, hogy az indiai lobbi újra bedobja magát és a Nemzetközi Tenisz Szövetség úgy döntött, a meccseket semleges területen kell megrendezni. :((((( 

A képek után folyt.

***

A konténer mellett rendőrök üldögélnek

20191107_143816.jpg

A hídon rendőrök, az utat alatta konténerekkel zárták le.

20191107_143846.jpg

Ilyenekkel van tele a város

20191107_151640.jpg

Sportolók biztonsága

Még egy apróságról azért beszámolnék. Felejtsük el a napi politikát és csak arra fókuszáljunk, hogy ha indiai sportolók lennénk, eljönnénk-e Pakisztánba játszani. 2011-ben a sri lankai krikett válogatott tagjait támadás érte Pakisztánban, az őket védelmező katonák szerencsére résen voltak és megmentették a csapatot, mindössze egy játékos sérült meg. 

Az eset 8 évvel ezelőtt történt és azóta elvileg nem volt hasonló terrortámadásra példa. 8 év szerintem nem olyan hosszú idő (én biztos, hogy semmit sem öregedtem ennyi idő alatt :P), bombarobbantás, lövöldözés, terrorcselekmények voltak és vannak. Bőven elég, ha egy fegyveresnek elborul az agya a játékosokat védelmező őrök közül. És sajnos arra is volt már példa itt, hogy valakit a saját fegyveres őre gyilkolt meg. Az Adolf Modi plakátok pedig nem javítanak a két ország viszonyán és nem túl csábítóak indiai látogatók számára. Nem ítélem el Indiát a sportdiplomáciája miatt. A feltörekvő játékosait nem engedi ide, mert ha bármi bajuk esik, akkor egyrészt a szépen erősődő indiai tenisz kerül veszélybe, ugyanakkor ez esetleg ismét casus belli-ként szolgálhat a két ország viszonyában. És tegye fel a kezét, aki egy tenisz meccs miatt háborút szeretne két atomhatalom között. Ok, senki, így gondoltam. ;)

Pakisztánnak kellene stabilitást mutatnia az élet minden területén ahhoz, hogy ilyen játékok megrendezésére alkalmas legyen. 

****

Spoiler alert ... a következő posztokkal indulunk a hegyekbe, ami ISZONYATOSAN király lesz. 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellopakisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr7315069228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása