Helló Pakisztán!

Helló Pakisztán!

A tudós

2018. szeptember 16. - pearly05

A sofőr félrehúzódott a kocsival az úton, de odébb voltunk a célállomástól. Egy konvoj haladt el mellettünk, 4 vagy 5 autóból állt, sziréna nem volt, de fegyveresek ültek a kocsikon, hatalmas álló gépfegyverekkel elől és hátul is. Amikor újra elindultunk, a sofőr elmagyarázta, hogy ez egy híres tudós („scientist”) konvoja volt. Kérdeztem, hogy mégis milyen scientist az, akinek saját konvoja van? Tipp, mielőtt továbbolvastok?

***

Abdul Qadeer Khan, pakisztáni fizikus és mérnök, aki megvalósította Pakisztánban az urándúsítást, ezzel elősegítve azt, hogy Pakisztán atomhatalom legyen.

khan.jpg

Khan Pakisztán függetlensége előtt Indiában szüettett. 1952-ben Nyugat Pakisztánban telepedett le, majd Karachiban diplomázott kohászatból. Posztgraduális képzéseket végzett Nyugat-Berlinben, Hollandiában majd a Leuveni Katolikus Egyetemen szerzett diplomát. 

1973-tól egy kutatóintézetben dolgozott, mely az URENCO nevű vállalat alvállalkozójaként működött. Az URENCO brit, német és holland cégek konzorciuma volt, 1971-ben jött létre urándúsítás kutatására és fejlesztésére. Khannak hozzáférése volt az akkori legmodernebb urándúsító technológiákhoz. 

Khan nagyon szerette a hazáját és akkoriban több Pakisztán számára kedvezőtlen geopolitikai esemény hatása alá került. 1971-ben egy India-Pakisztáni háborúban Pakisztán vereséget szenvedett. Banglades független állam lett és India nukleáris hatalommá vált.

1974-ben kapcsolatba lépett az akkori miniszterelnökkel, Zulfikar Ali Bhuttoval, akinek azt javasolta, hogy urándúsítással készítsenek atombombát. Akkoriban már a pakisztániak is igyekeztek atomhatalommá válni, de urándúsítás helyett egy másik módszerrel próbálkoztak. A miniszterelnök biztatta Khant, hogy segítse őket.

Khan mérnöki terveket hozott el munkahelyéről és segédkezett az alkatrészek európai beszállítóktól történő beszerzésében. 1975-ben családjával hazatért Pakisztánba. Khan kutatólaboratóriumot alapított urándúsítás fejlesztésére, melyet 1981-ben Khan Kutatólaboratóriumnak, KRL-nek neveztek el.

A vádak szerint Khan laborja sajnos zűrös országokkal kezdett üzletelni: Líbiával, Iránnal és Észak-Koreával. 

Khanra az USA rábizonyította, hogy atomtitkokat osztott meg más országokkal, ami miatt 2004-ben letartóztatták. A letartóztatását követően nyilatkozatot olvasott fel a pakisztáni televízióban, melyben teljes felelősséget vállalt tetteiért, felmentve a katonaságot és a kormányt a történtek alól. A következő napon az akkori elnök, Pervez Musharraf felmentette a vádak alól, de 2009-ig háziőrizetben volt. (Ezek szerint most már nincs.)

A pakisztániak számára Khan egy nemzeti hős, mert az ő tevékenysége erősítette Pakisztán nemzeti biztonságát egy kényes geopolitikai helyzetben.

***

Bennem egy csomó kérdés merült fel az eset kapcsán. Milyen tudósnak járna Magyarországon saját konvoj? Meg tudnátok különböztetni konvojokat egymástól, például ez most a miniszterelnöké, ez pedig egy atomtudósé? Honnan tudta a sofőr, hogy ez Khan konvoja? Mivel az eset közel volt az otthonunkhoz, számomra az is érdekes, hogy hova mehetett?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellopakisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr7214240853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2018.09.17. 12:00:45

vagy hogy nem-e még most is (házi) őrizetben van, és a konvoly nem érte, hanem ellene van.

Vajk

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.09.17. 12:44:38

Elég speciális tudása van ahhoz, hogy konvojjal mehessen. Akár érte, akár ellene van a konvoj...

Omnisapient 2018.09.17. 15:49:54

Ha a tudását még nem osztotta meg tudósok és mérnökök százaival, akkor igencsak sebezhető. Ha már továbbadta a tudását, akkor az ő jelentősége is csökken és esetleges elvesztése már nem befolyásolja az ország tudását ezen a téren.

Jasber G 2018.10.10. 14:05:33

Tudom, hogy ez egy régebbi bejegyzés de inkább ide passzol a kérdésem mintsem a függönyösbe...

Az indiaiak gorombán elhalasztották a béketárgyalást, megrendeltek pár milliárdért orosz fegyvereket , mire a pakisztáni hadsereg , most hétfőn tesztelt egy új rakétát amire, - az említett tudósnak hála - nukleáris töltetet is tudnak szerelni. Beszélnek erről ott kint az emberek, van valami visszhangja vagy, ez csak egy szokásos hír a sok között?

pearly05 2018.10.12. 07:45:14

@Jasber G: Helló! Ma reggel jöttem rá ki vagy, pár napig nem esett le :)

A béketárgyalás elhalasztásáról én is hallottam, valami olyasmit mondott India, hogy akkor jönnek a hadsereggel. Pakisztán erre azt válaszolta, hogy jöjjenek, várjuk őket.

Tehát ez hír itt is. Indiával kapcsolatban nagyon érzékenyek, mindenre ugranak, mindig beszédtéma.

Sokkal nagyobb bajok vannak ennél sajnos. Nincs pénz, omlik össze a rúpia, mennek az IMF-hez. A helyiek is azt mondják, hogy nehéz év lesz, de nem India miatt, a gazdasági helyzet miatt.

Jasber G 2018.10.16. 10:14:55

hehe még szerencse hogy nincsen olyan trükkös nevem mint neked @pörliófájv

Milyen amúgy a helyzet a városon kívül, például síelni majd akartok menni Malam Jabba-ba
a kínaiak most sokat fejlesztenek arrafelé sífelvonót, luxushotelt.
Kirándulni a vidéken pl északon a Hunza völgyben, ami úgy néz ki mint az Alpok csak sokkal monumentálisabb

Vagy ezek nagyon hülye kérdések mert eleve nem tanácsolják, ill. olyan a hangulat hogy kedvetek sincsen?

pearly05 2018.11.21. 08:36:33

Helló, bocsánat, nem írtam erre korábban. Lehet menni síelni, csak épp a felvonók hiányoznak :P Van a közelünkben hó, akarunk is menni januárban megnézni. Északra tervezünk menni, többször is, nagyon nagyon szép arrafelé minden.

Van, ahova nem mehetünk, van ahova igen. Írok majd útibeszámolókat is, csak mostanában megint nincs időm. De már összekapom magam és írok írok, amennyit csak tudok
süti beállítások módosítása