Helló Pakisztán!

Helló Pakisztán!

Safety first

2019. január 13. - pearly05

Pakisztánban nagyon olcsó a munkaerő. A hatalmas népességre nagyon kevés a munkalehetőség jut. Amit Európában egy ember pozíciójának neveznénk, azt itt minimum ketten, de inkább hárman látják el. A fizetések nagyon alacsonyak. 

Élelmiszerboltban a saját két szememmel láttam (és nem, nem hiszem el ha más mondja), hogy amíg az egyik ember felmosott, addig egy másik ember kartonpapírral legyezte a felmosott felületet, hogy gyorsabban száradjon. A pénztárnál pedig hárman vannak, egy lehúzza a terméket, egy ül a pénztárgép előtt és megnyomja az enter gombot a fizetésnél, (minimum) egy pedig pakolja a táskáimat. A vásárlás végeztével egy biztonsági őr kinézetű ember pedig nyom egy pecsétet a blokkra. A táskámat nem nézi meg, csak az a feladata, hogy lepecsételje a blokkot...

Nem akarok olyan messzemenő gondolatmenetbe kezdeni, hogy mivel több ország munkaerőhiánnyal küzd, talán célszerű lenne a kereslet kínálatot globális szinten kiegyenlíteni. Tudom én, hogy kulturálisan ez nem egyszerű kérdés, gazdaságilag azonban számomra igen leegyszerűsíthetőnek tűnik.

Na de a poszt célja nem az, hogy a munkaerő hiányáról elmélkedjek, hanem az, hogy a megélhetésért bizony elég kegyetlen körülmények között kell dolgozniuk embereknek.

A férjem rendszeresen küldi a lentiekhez hasonló képeket. Az irodájukhoz közel zajlik egy építkezés. Már többször jelentették az illetékes hatóságoknak, hogy emberek mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgoznak az építkezéseken, íme néhány kép:

Na jó ez így nem is olyan para:

hptt7831.jpg

 

De így????

lwqn7408.jpg

Nem, nem csak az a probléma, hogy például nincs rajtuk védőfelszerelés: 

 

hxoe3583.jpg

Itt sem:

ieev7711.jpg

Na ki találja meg a munkást a következő képen?

img_3598.jpg

Íme a megfejtés:

img_3599.jpg

 

Bevallom őszintén, van egy ember Pakisztánban, akit nem kedvelek. Nem tudom, miért, de nem vagyunk jóban. Sárkányosnak szoktam nevezni, mert telefonja borítóján egy óriási sárkány van. A Sárkányosnak kell elmesélnem, ha valami problémám van a házban pl kiégnek a lámpák, elromlik valaki, eldugul a wc, nincs áram, nincs melegvíz, nem működik a fűtés, hogy csak a leggyakoribb panaszaimat említsem.

Történetesen ez heti szintű kapcsolatot jelent, úgyhogy elég gyakran látjuk egymást. Egy történet róla: a gáztűzhelyem 5 állása közül csak 3 működött kb 3 hónapig és az is nehezen. Mikor érzékeltem a problémát (kb második napomon), mondtam a Sárkányosnak, hogy 2 nem működik. Erre néz rám és közli velem, hogy de 3 működik. Mire nézek vissza rá és megismétlem: 2 nem működik. Majd ő ismét visszanéz és közli, hogy de h-á-r-o-m igen. Mondom k-e-t-t-ő NEM! Mire azt hiszem feladta. Persze nem csináltatta meg addig...

... amíg egyszer a Sárkányost a főnöke is elkísérte a szemlére. Újra elismételtem minden addig meg nem oldott panaszomat, a főnöke meg folyamatosan mondta neki urduul gorombán a magáét. Hozzám odafordult és mindig udvarias volt, majd visszafordult a Sárkányoshoz és morgott. Kiválóan szórakoztam a műsoron. (Mindenki megnyugtatására: azóta már jól működik mind az öt állás a gáztűzhelyen.)

Azért jöttek, mert gáz szagot éreztünk és kislányok nappalijában. Ez ugye eléggé nem jó jel, ketten jöttek megnézni. Háttérsztori: Pakisztánban ugyan be van kötve a gáz a házakba, tehát lehetne fűtőtesteket telepíteni, de senki nem teszi. A gázellátás nem túl jó (gyakran leesik a gáznyomás, ami miatt kialszik a láng), a bekötés is rossz, így sok halálos áldozatot követel a gázfűtés. Mi is légkondival fűtünk. Egy ilyen kiálló csőben, amelyre nincs fűtőtest telepítve éreztünk mi is gázt. 

A gyerekek fent játszottak és megérkezett a Sárkányos a főnökével, hogy elemezze a problémát. Egyszercsak az egyik előkapta az öngyújtóját, rámnézett és ártatlanul megkérdezte: "Madam, may I...?"

"NOOOOOOOOOOO!" üvöltöttem rájuk. A kislányokat leküldtem, elbarikádoztam, én is lementem és felkiabáltam, hogy most lehet. Nem történt semmi, na de mégis azért kérem... atya szent ég, még mindig kiver a víz, ha erre a jelenetre gondolok. Most viszont tudjuk nincs gázszivárgás a házunkban. 

Végül álljon itt a Safety first rovatban két kép, mely a közlekedési helyzetet jellemzi biztonság tekintetében:

 

kbtf7182.jpg

Ez a kép a Margallára menet készült, egy kanyargós hegyi úton felfelé... 

 

jtbq4573.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://hellopakisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr9514558488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása